3 липня 2015 представники ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ» взяли участь у телефонній конференції з представниками МВФ, яку, за дорученням Прем’єр-Міністра України Яценюка А.П., провела Міністр фінансів України Наталія Яресько.

У конференції взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Міжнародного Валютного Фонду, а також Європейської Бізнес Асоціації, членом якої є ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ». На нараді обговорювалася оптимальна модель оподаткування суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з видобутку природного газу. Перед обговоренням Наталія Яресько зазначила, що зниження рентної плати є безумовною необхідністю, тому що після підвищення ренти на газ у серпні 2014 (до 55% для свердловин глибиною до 5 км. і до 28% для свердловин глибиною понад 5 км.), інвестиції газодобувних підприємств у розвиток виробництва значно скоротилися, що веде до зниження обсягу видобутку газу в Україні. Учасникам наради був представлений аналіз моделей, запропонованих міжнародною компанією IHS та Міністерством фінансів, яке погодило свою позицію з МВФ. Обидві моделі розглядають перехідний період з 1 жовтня 2015 і основний період з 1.01.2016 (з ініціативи підприємства) або з 1.01.2017 (для всіх підприємств).

На думку IHS, з урахуванням світової практики оподаткування видобутку газу, а також аналізу економічних і геологічних показників газодобувних підприємств України, в нинішніх умовах найбільш оптимальним на короткостроковий період було б введення наступних рентних ставок: 34% – 29% – 14% залежно від глибини , при збереженні податку на прибуток 18%. Надалі пропонується перейти на рентну ставку 8% незалежно від глибини і введення додаткового податку на прибуток 29% і 58% залежно від рівня реінвестування чистого прибутку.

За моделі, запропонованої Мінфіном, пропонується на першому етапі зменшити рентні ставки до 40% і 20%, а на другому перейти до єдиної ставки 20% і введення додаткового податку на прибуток 30%.

Представники бізнесу та профільних міністерств відзначили, що модель, запропонована IHS, дозволяє вже на першому етапі формувати фонд для інвестування в розвиток (буріння нових свердловин, капремонти старих і будівництво переробних потужностей), а модель, передбачена на довгострокову перспективу, стимулює підприємства на реінвестування прибутку і збільшення видобутку.

Варіант, запропонований Мінфіном і МВФ, дозволить на першому етапі врятувати підприємства від збитків, але інвестиції можуть початися тільки після настання другої фази. Важливе значення при визначенні розміру ренти від глибини свердловини має той факт, що більшість свердловин буриться на глибину менше 5 км., Отже, підприємства фактично платять максимальну ренту.

Враховуючи, що представники МВФ підтримують модель, запропоновану Міністерством фінансів, малоймовірно, що в поточному році газодобувні підприємства зможуть здійснювати інвестиції в розвиток виробництва і збільшувати видобуток газу.