3531

Працівники ТОВ “Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ” вручають депутатам звернення трудового колективу до керівництва області

     23 листопада 2016 року депутати Полтавської обласної ради зібралися на друге пленарне засідання позачергової сесії. Одним із питань, винесеним на розгляд було надання дозволів на видобування газу.

Перед початком сесії представники ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ» роздавали звернення до керівництва області, аби не допустили закриття підприємства. За словами Івана Бухала, інженера з охорони праці підприємства, якщо депутати найближчим часом не задовольнять звернення про надання ліцензій на видобуток газу, то вже із 29 листопада один із підрозділів вимушені будуть закрити. Полтавська обласна рада мотивує відмову тим, що чекають прийняття закону, згідно з яким 5% рентної плати за розробку надр залишатимуться в місцевих бюджетах. Але поки ж чекатимемо прийняття, то підприємство закриється, а люди залишаться без роботи. Мова йде про Північно-Яблунівський цех, де працюють 13 людей. Підприємство працює в області з 2013 року.

 

     Ситуацію прокоментував Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький: 

– Сподіваюся, що позиція депутатів не зміниться. Ми відмовляємо усім надрокористувачам, крім тих, хто претендують на питну воду. Проект 3038 вже проголосований в першому читанні, маємо сподівання, що в другому читанні його теж проголосують найближчим часом. Єдине, що нас не влаштовує у законопроекті – це те, що нардепи запропонували ці 5% зараховувати до основного, а не фонду бюджету розвитку, а друге – пропонують ввести в дію закон із 01 січня 2018 року. Ми ж за те, щоб закон почав діяти якомога швидше після прийняття у Верховній Раді.

Перед початком голосування по даному питанню перший заступник голови облради Євгеній Холод,  зазначив: як тільки справа до голосування по надрах – половина депутатів зникає із залу, зокрема, депутати від БПП. Питання стоїть про відмову в наданні дозволів. Якщо депутати не проголосують за відмову, то питання пройдуть. А отже, той закон № 3038 у ВРУ, прийняття якого ми чекаємо, вже ніхто не голосуватиме. Позиція ж облради в тому, щоб не надавали дозволи, поки не приймуть закон у Верховній Раді.

У залі зчинилася буча. Заступник голови облради Анатолій Ханко звернувся до керівника фракції БПП Андрія Пісоцького із проханням скликати депутатів у зал.

Депутати почали голосувати за відмову. Після кожного голосування, коли відмовляють, оплески. Біленький запропонував овації залишити на сам кінець, бо таких питань аж 15. Питання затверджують 56-58 голосами депутатів. Усі питання по газу, винесені на порядок денний, проголосували.

Дивіться більше.